Brunczvik Mátyás

 
Brunczvik Mátyás
Kaposvári Egyházmegye
Szent Szűz az Egyház anyja plébánia, Tusculanum - Érd

Brunczvik Mátyás vagyok, a Kaposvári Egyházmegye kispapja. Jómagam Budapesten születtem, Érd városában nőttem fel és a tusculanumi plébánián kezdődött meg hitem erősödése.

Történetem eléggé „sablonosan” kezdődött, mivel első találkozásom az Istennel még kisgyermek koromban történt, amikor elmentünk családommal a karácsonyi szentmisére. Természetesen a miséből semmit sem értettem, viszont nagyon érdekesnek tartottam, hogy a pappal együtt a ministránsok is felmehettek az oltárhoz. Ez annyira megtetszett, hogy én is elkezdtem ministrálni. A szüleimről tudni kell, hogy nem igazán voltak hívők, de miután elkezdtem szolgálni a szentmisén elkezdtek ők is járni velem együtt. Ez már ott tart, hogy édesanyám hittant oktat, édesapám pedig diakónusnak tanul.

A papság gondolata, általános iskola közepén fogalmazódott meg előszőr bennem. Ez arra vezethető vissza, hogy akkoriban különösen sok segítségre volt szükségem lelkileg, mivel termetemnél fogva nem igazán jöttem ki az akkori osztálytársaimmal. Édesanyám buzdítására imádkozni kezdtem és láss csodát a következő tanévre lett egy új osztálytársam, akivel a mai napig remek baráti kapcsolatot tartok.

Aztán elérkezett az általános iskola vége, és el kellett kezdenem azon gondolkozni, hogy hogyan tovább. Akkoriban a számítógépek világának a „függője” voltam és ebből kiindulva azt gondoltam, hogy egy olyan iskolába megyek, ahol megtanulhatok önállóbb és közösségibb életet élni. Először a pannonhalmi bencés gimnáziumra gondoltam, de oda nem vettek volna fel. Ezek után sokat tanakodtam, hogy hol lehet még hasonló iskola, de nem találtam erre a választ. Ekkor megérkezett hozzánk újév után házat szentelni a plébánosunk, Mojzer Gyuri atya. Ő mesélt nekem az esztergomi ferences gimnáziumról, amiről addig sosem hallottam, de tökéletes helynek bizonyult. Ekkor történt velem egy igen meghatározó Isten élmény, előszőr vettem igazán észre az Isteni gondviselést. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy valaki mutatja az utamat és nincsenek véletlenek. A felvételit követően fel is vettek, ami után csak ez az egy gondolat fogalmazódott meg bennem: „Ilyen nincs. Felvettek!”

Közeledve az érettségihez már felnőttesebben tudtam végig gondolni, hogy mit is akarok Sokszor meg fordult fejemben a papság gondolata. Így hát az utolsó évem félévekor, beültem a templomba és imáimban megbeszéltem az Úrral, hogy elindulok a papság irányába és ha ő ebben támogat, akkor benne bízva indulok meg ezen az úton. Az imámat követően azon kezdtem el gondolkozni, hogy melyik papnevelő intézetbe kerülök az egyházmegyém által (Székesfehérvári Egyházmegye). Ebből kiindulva a központi és az esztergomi szeminárium jöhetett szóba, de Budapest nem igazán állt közel hozzám, Esztergomban pedig már így is töltöttem négy évet. Varga László kaposvári megyéspüspök Érden tartott hajnali misét és megismerkedett a családommal. Így adódott lehetőségem felvételt kérni a Kaposvári Egyházmegye növendékei közé. Püspök atya alkalmasnak talált és a győri szemináriumba küldött, ahol szeptemberben kezdtem meg a felkészülést a papi hivatásra.

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.