Bősze Gábor

 
Bősze Gábor
Győri Egyházmegye
Szent István Plébánia, Szakony

Bősze Gábor vagyok, a Győri Egyházmegye papnövendéke. 1995. február 3-án születtem, családommal egy apró faluban, Szakonyban élek. Általános és középiskolai tanulmányaimat a közeli Csepregben végeztem. 2013-ban érettségiztem a Nádasdy Tamás Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában, majd ugyanott még egy évig szakmát tanultam. A középiskola után a Budapesti Gazdasági Egyetemen pénzügy és számvitel alapszakon tanultam, majd hazatérve két évig dolgoztam a Sopronhorpácsi Közös Önkormányzati Hivatalban pénzügyi előadóként.

Nem vallásos családból származom, otthon nem kaptam vallásos nevelést, a hitet jobbára a hittanórákon és a templomban ismertem meg. Alapvetően kíváncsi természetű vagyok, ezért gyerekként mindig lelkesen jártam szentmisére, számtalan kérdés fogalmazódott meg bennem a szentmisével kapcsolatban. Nagy érdeklődéssel figyeltem a pap mozdulatait, úgy gondoltam én is ezt szeretném csinálni. A papi hivatás gondolata aztán feledésbe merült, először tanár, aztán könyvelő szerettem volna lenni. Érettségi után újra jobban éreztem a hívó szót, de akkor még nem tudtam pontosan Isten hívását érzem-e, vagy valami mást. Úgy gondoltam a középiskolában megkezdett számviteli pályát folytatom, ebben az irányban tanulok tovább, időt hagyva magamnak a döntésre.

Az egyetemi tanulmányaim alatt sok nehézségen mentem keresztül. Az idegen környezet, az oktatók magas elvárásai és a túlhajszoltság miatt eltávolodtam Istentől, az eddig számomra oly fontos vasárnapi szentmiséket is elhanyagoltam. Nagyszüleim halála azonban rádöbbentett arra, hogy rossz úton járok, és segített, hogy visszataláljak a helyes útra.

Munkába állásom után egyre több feladatot vállaltam az egyházközségben is. Először a hétköznapi szentmiséken lettem ministráns, majd később a vasárnapi szentmiséken is, egyre gyakrabban helyettesítettem a sekrestyést. Az én feladatom lett a templom reggeli nyitása és esti zárása is. Az egyházközségben vállalt feladataim lehetővé tették, hogy a korábbinál több időt töltsek a templomban, több időm legyen a csendes imádságra. A templomi szolgálat és az imádság eloszlatta kételyeimet a papi hivatás kapcsán. Ennek ellenére sokáig halogattam a döntést, mert nem éreztem magam alkalmasnak a feladatra. Hosszas vívódás és imádkozás után azonban sikerült felülkerekednem aggodalmaimon, és kértem felvételemet az egyházmegye papnövendékei közé. Bár tudom nem egyszerű papként hiteles életet élni, sok nehézséggel kell szembe nézni az évek során, mégis úgy érzem, ezt az utat kell követnem, mert Isten erre hívott.

Hálás vagyok Istennek, hogy meghívott szolgálatára és minden nehézségben támaszom volt. Szeretnék köszönetet mondani Finta József plébánosnak, és mindazoknak, akik segítettek, bátorítottak, imádkoztak értem.

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.